UCZENNICE KLASY HOTELARSKIEJ NA KURSIE BARISTYCZNYM

  • Opublikowano: czwartek, 14, czerwiec 2018 14:55
  • MM
  • Odsłony: 135

W dniu 22 maja br. uczennice klasy IITechnikum Hotelarskiego uczestniczyły w kursie baristycznym przeprowadzonym w Galicyjskiej Szkole Smaku w Krakowie. W trakcie wielogodzinnego kursu poznały różne gatunki kaw, nauczyły się obsługi ekspresu ciśnieniowego, zgłębiły tajniki perfekcyjnego przygotowania espresso, cappuccino, latte macchiato, kawy z różnorodnymi syropami, a także innych, popularnych odmian tego „boskiego napoju”.

Degustacja przyrządzonej przez siebie kawy była okazją do samooceny i ucztą dla podniebienia. Tak więc po odbytym kursie, przygotowanie kawy o najbardziej wyrafinowanym smaku nie stanowi dla uczennic żadnego problemu, a wykwintne smaki różnych kaw nie kryją tajemnic.

Zawód baristy jest coraz bardziej popularny, modny i pożądany na rynku usług hotelarskich, bowiem coraz więcej gości hotelowych docenia naprawdę… dobrą kawę.

 

 

PODRÓŻ W PODZIEMIA KRAKOWA Z UCZNIAMI HTS

Uczniowie z klasy 1 Td technikum wraz ze swoją wychowawczynią - panią Magdaleną Gedigą uczestniczyli w wyjściu kulturalnym i zwiedzili Podziemia Rynku, a dokładnie Muzeum pod Sukiennicami. Muzeum to znajduje się cztery metry pod powierzchnią jednego z najpiękniejszych i największych placów w Europie.

Zobaczyliśmy stałą kompozycję, oglądaliśmy prezentacje multimedialne, które stworzyły atmosferę podróży w czasie. Mieliśmy wrażenie, że przenieśliśmy się do średniowiecznego Krakowa. Pani przewodnik opowiedziała nam o  ważnej roli naszego miasta  w Europie średniowiecznej. Uważnie słuchając  wędrowaliśmy  pod ziemią wokół Sukiennic szklanymi pochylniami i kładkami zawieszonymi ponad średniowiecznymi traktami. Uczniowie mieli możliwość zobaczenia m.in. średniowiecznych narzędzi, zabytkowych monet, używanych ponad 600 lat temu przyborów higienicznych, czy też  gliniane figurki, unikatową na skalę światową, ważącą 693 kg, bryłę cennego wówczas ołowiu tzw. bochenu.

Szczególnie zafascynowani i zachwyceni  byliśmy opowiadaniami pani przewodnik, która się starała mówić bardzo ciekawie i z pasją. Pod koniec wycieczki wszyscy byliśmy oczarowani historią naszego magicznego, zabytkowego Krakowa. Mamy nadzieję, że niebawem poznamy kolejne tajemnice tego wspaniałego miasta.

TECHNIK HOTELARSTWA

  • Opublikowano: piątek, 21, kwiecień 2017 12:17
  • Super User
  • Odsłony: 2179

Zgodnie z oczekiwaniami uczniów gimnazjum od roku szkolnego 2017/18 w naszej szkole na kierunku TECHNIK HOTELARSTWA  będą realizowane przedmioty poszerzające wiedzę i umiejętności z zakresu  podstaw hotelarstwa oraz technik pracy w hotelarstwie.

Uczeń kończąc powyższy kierunek będzie:

  • mieć wiedzę na temat funkcjonowania hoteli i innych obiektów noclegowych oraz zarządzania nimi
  • umieć wypełniać dokumentację hotelową i posługiwać się programem do rezerwacji
  • posiadać umiejętność obsługi gościa/grupy turystycznej  i VIP-a  w recepcji
  • umieć udzielać informacji turystycznej
  • znać zasady dotyczące kultury bycia w zawodzie hotelarza
  • mieć wiedzę na temat systemów i sieci hotelowych
  • umieć sporządzić fakturę VAT dla gościa

 

 

Ponadto w ramach prowadzonych zajęć lekcyjnych uczeń zapozna się z:

  • metodami pracy na różnych stanowiskach w hotelu  
  • programami komputerowymi do rezerwacji
  • technikami pracy w recepcji

 

ZAJĘCIA W PRACOWNI HOTELARSKIEJ - RECEPCJA

Praca recepcjonisty - Uczniowie podejmują próby przyjmowania gości hotelowych, ćwicząc procedury "check in" i "check out" na recepcji.

Przyjmowanie rezerwacji telefonicznej - ćwiczenia z zakresu przyjmowania rezerwacji od gościa hotelowego przez telefon, prezentowanie oferty hotelowej i tworzenie oferty dla gościa indywidualnego.

 

ZAJĘCIA W PRACOWNI HOTELARSKIEJ

  • Opublikowano: poniedziałek, 18, maj 2015 15:35
  • MM
  • Odsłony: 1400

Praca działu housekeeping - uczniowie ćwiczą sprzątanie jednostki mieszkalnej, posłanie łóżka z zakresu prac działu służby pięter.

 

 


                 




O nas

Os. Złotej Jesieni 2
31-826 Kraków
Tel.: +48 12 648 36 80
Fax: +48 12 425 04 17